The Kinecka Project
Gyatso Davids


 


Gyatso (1999) is fotograaf en DJ. Zijn talent voor fotografie ontdekte hij in de donkere zalen van poppodia zoals Paradiso en Bitterzoet. Nog geen jaar geleden besloot hij zich volledig te storten op het maken van foto’s, en switchte hij van de filmopleiding naar fotografie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. We spraken hem over zijn creatieve ontwikkeling van de afgelopen jaren, zijn eerste foto’s en zijn missie om een portret van Childish Gambino te maken.

Op zoek naar Childish Gambino


Gyatso Davids is zo’n jongen die spontaan een glimlach op je gezicht tovert. Gewoon, omdat hij zo onverstoorbaar zichzelf is. Hij durft zijn gedachten de vrije loop te laten. Een eigenschap die bij anderen misschien weerstand zou oproepen, maar Gyatso vooral siert. Omdat het zo oprecht is.

“Ik ga Childish Gambino vinden,” zegt hij over de telefoon. Gyatso heeft het over Childish Gambino a.k.a Donald Glover, één van de meest relevante makers van dit moment. Childish “This is America” Gambino, de videoclip die een culturele aardverschuiving creëerde in de wereld van de popmuziek. Ons gesprek gaat over een zeldzaam Twitterbericht dat Childish Gambino begin november deelde, over zijn televisieserie Atlanta. Gyatso: “Het nieuwe seizoen van Atlanta wordt opgenomen in Amsterdam. Als hij hier is, ga ik hem vinden. Mark my words.” Bij deze.

Gyatso laat je op een associatieve manier deel uitmaken van zijn wereld. Het ene moment vertelt hij over Childish Gambino het andere moment zegt hij dat hij het zo jammer vindt dat hij nooit een foto heeft kunnen maken van MF Doom. “Wie?” vraag ik. “MF Doom,” zegt Gyatso. “Hij was een sicke underground hiphop legende. Een super interessant karakter om te zien, en heel privé. Pas twee maanden na zijn dood werd bekend gemaakt dat hij was overleden.” En dan hebben we het over supersterren die het voor elkaar krijgen om enigszins buiten het publieke oog leven. Die helemaal zelf bepalen wanneer en hoe ze iets met de wereld delen. Zoals Frank Ocean.


Gyatso noemt zichzelf een extravert. Iemand die ervan houdt om met mensen te praten. Het is dan ook voorstelbaar dat hij veel in het nachtleven heeft gewerkt, als fotograaf en als DJ. Zijn eerste foto’s maakte hij in de donkere zalen van poppodia zoals Paradiso en Bitterzoet. Dat deed hij met een 3d camera, “mijn allereerste camera die ik ooit heb gekocht”. Terwijl Gyatso over die avonden vertelt, stuurt hij mij de foto’s via Instagram op. Het zijn 3d-gifjes van dansende, zwetende, feestende mensen. Fijn om te zien en tegelijkertijd onwennig, een coronajaar verder.

“Als hij hier is, ga ik Childish Gambino vinden. Mark my words.” 


“Ik was eerst vooral bezig met film. Ik volgde ook de audiovisuele opleiding aan de Willem de Kooning Academie,” zegt Gyatso. “Toen ik een beetje met die 3d-camera ging kloten, dacht ik: holy shit, het is fun om foto’s te maken.” Gyatso vertelt dat hij voor de coronacrisis nog draaide in de weekenden, en doordeweeks zowel met film als fotografie bezig was. “Maar het enige wat ik sinds corona heb gedaan, is foto’s maken. Daar ben ik dus maar volledig voor gegaan. Ik ben ook geswitcht naar de opleiding fotografie.”


“Dus je wil mij vertellen dat je pas een jaar echt helemaal met fotografie bezig bent?” vraag ik, enigszins verbaasd omdat hij al veel behind the scenes werk heeft gemaakt en fotoshoots heeft gedaan voor merken als Patta en The New Originals. “Ja. Ik had er ook wel vertrouwen in dat ik het kon. Toen ik mijn eerste analoge rolletje vol schoot en daar een paar goede foto’s tussen zaten, voelde ik een instant gratification. Het was een beetje trial by error. En een beetje te veel zelfvertrouwen misschien.”
“Ik wil over vijf of zes jaar een fotoboek uitbrengen. Daar wacht ik nu nog even mee, want als ik iets maak moet het iets worden waar ik heel trots op ben.”

Gyatso heeft zich het hele analoge proces inmiddels eigen gemaakt. Aan de telefoon vertelt hij dat hij de avond ervoor urenlang bezig is geweest met het inscannen van zijn rolletjes, die hij ook zelf ontwikkelt. “Ik ben wel helemaal klaar met scannen,” zegt hij. “Mijn doel voor 2021 is dat ik dat minder hoef te doen.” Nog een glimlach.


Naast zijn creatieve ontwikkeling is Gyatso het afgelopen jaar ook op persoonlijk vlak gegroeid. En ook dat werd aangezet door corona. “Ik woon in mijn eentje in een appartement in Rotterdam. Maar ik ben opgegroeid in Amsterdam, al mijn vrienden zitten daar. Dus het is best eenzaam geweest. En omdat ik niet meer kan draaien, ontmoet ik veel minder mensen.” Toch denkt hij dat het ook wel goed voor hem is geweest, die eenzaamheid. “Uiteindelijk kwam ik erachter dat alleen zijn ook oké is, dat ik niet altijd een prikkel hoef te hebben.”


“Minstens een derde van mijn rolletje is altijd wel fucked. Maar doordat ik zoveel risico’s neem, word ik ook wel echt ge-reward met een paar goede foto’s.”
Nu luistert hij veel podcasts thuis, vooral over fotografie. “Ik heb een Duitse podcast ontdekt, PicDrop, die één aflevering in het Engels heeft. Dat is een interview met David Hurn, een zieke fotograaf. Ik denk ook wel een van mijn favoriete fotografen. Hij maakt heel erg een slices of life, zonder mensen echt te directen. Hij schiet gewoon wat hij ziet.” Die spontane manier van fotograferen past bij de stijl van Gyatso. “Ik heb een paar maanden geskate met wat mensen, en tijdens die sessies heb ik foto’s gemaakt. Zonder te zeggen waar ze moesten staan of wat ze moesten doen. Dan krijg je niet de perfecte shots, en ik schiet ook best wel veel mis. Minstens een derde van mijn rolletje is altijd wel fucked. Maar doordat ik zoveel risico’s neem, word ik ook wel echt ge-reward met een paar goede foto’s.”


Dan vertelt Gyatso over zijn “bucket list”. “Het is wel echt een goal dat ik mijn geld kan verdienen met persoonlijk werk. Vorig jaar heb ik mijn eerste print verkocht. Ik vind het bizar dat ik foto’s kan nemen en dat mensen daarvoor betalen. Als ik daar een living van zou kunnen maken, zou dat ideaal zijn. Ik zou inmiddels ook niet meer weten wat ik anders zou doen.”


Er zijn nog wel een paar dingen. “Ik wil over vijf of zes jaar een fotoboek uitbrengen. Daar wacht ik nu nog even mee, want als ik iets maak moet het iets worden waar ik heel trots op ben. En het lijkt me ook heel sick om op tour te gaan met Tyler the Creator, Frank Ocean of Childish Gambino.”Misschien zullen we binnenkort
    dan toch echt een portret van
         Childish Gambino zien.
               Van de hand
                        van Gyatso Davids.

                        Mark his words.Instagram:     G.Yatso
Website:        Gyatso.nl